Over De Fijnschrijver

Als kind was ik een opkroppertje eersteklas. Dat weerhield mijn emoties echter niet van vloeien. Nee, vloeien deden ze — in hoge mate. Ontsnappen ook. Met de kaken op elkaar botvierde ik frustratie, boosheid en verdriet op deuren en muren. Totdat ik een vreedzame manier vond om mijn gevoelens te uiten. Ik begon al mijn emoties en gedachten op te schrijven in rapvorm. Een verademing, en ik raakte er bedreven in. Ik bestudeerde rijm, ritme, beeldspraak en liet mijn creativiteit de vrije loop. Op mijn nachtkastje lag steevast een pen en notitieboek.

Van rap naar proza

Op de universiteit bleef ik rap en hiphop onderzoeken. Ik volgde de opleiding Kunsten, Cultuur en Media en studeerde af in popmuziek, met als bijvak film & tv. Ik leerde wetenschappelijk onderzoek verrichten en vergrootte mijn kennis over en vaardigheid in de Nederlandse taal. De overgang van rap naar proza ging moeiteloos. Schrijven is altijd een uitlaatklep voor mij geweest. Een overlevingsmechanisme. En nu mijn specialiteit.

Boodschappen overbrengen

Als schrijver doe ik voortdurend onderzoek naar het onderwerp, de opdrachtgever, de doelgroep en het doel. Om te achterhalen wat precies de boodschap is, speur ik tussen de regels door en stel ik de juiste vragen om tot de essentie te komen. Wát ik schrijf is belangrijk, maar minstens even belangrijk is voor wie. Je kunt nog zo’n mooie boodschap hebben; als de lezer die niet begrijpt, had je beter niets kunnen schrijven.

Bruggen slaan

Bruggen slaan tussen het onbekende en het vertrouwde is wat ik tot nu toe jarenlang onbewust heb gedaan. Nu weet ik dat dit mijn missie is. Onbekend maakt onbemind, en niemand wil onbemind zijn. Ik geloof dat mijn liefde voor schrijven en gevoel voor taal hier verandering in kunnen brengen. Daarom wil ik mensen helpen die uitblinken in andere zaken dan schrijven.

Mijn naam is Stephanie Tenda. Ik ben De Fijnschrijver.

Lijkt het je fijn om onze krachten te bundelen of heb je vragen? Laat een bericht achter en ik schrijf je zo snel mogelijk terug.

Opleiding

Kunsten, Cultuur & Media (BA), Rijksuniversiteit Groningen

Eigen initiatieven

Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte

Open Ogen (filmplatform)

Opdrachtgevers

Bobby Regensburg

Chris van Oosterwijk

Cultuurproject

IJsselbiënnale

Studio Mark Kuiper

Medea Huisman

Museum Sjoel Elburg

Musthave Party

Provincie Overijssel

SK Productions