Museum Sjoel Elburg presenteert ‘Een ontmoeting met Israël’ van fotograaf Bobby Regensburg

Van 13 januari tot en met 6 mei 2017 presenteert Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling ‘Een ontmoeting met Israël’ waarin de Apeldoornse fotograaf Bobby Regensburg (1981) de bezoeker meeneemt op zijn rondreis door Israël. Aan de hand van foto’s vertelt hij over zijn ontmoeting met het land en zijn inwoners. Het beeldverslag is een combinatie tussen documentaire en straatfotografie van het alledaagse leven.

Zwart-wit
Decennialang is Israël onderwerp van gesprek. En de discussies gaan altijd over Israël als een land in conflict. Aan welke kant sta jij? Ben je pro-Palestina of tegen? Ben je voor of anti-Israël? Bobby Regensburg, zelf met een christelijke achtergrond, groeide op met joodse vrienden. Hierdoor raakte hij gefascineerd door Israël. Hij wilde de verhalen horen van de inwoners zelf en met eigen ogen zien hoe ze daar leven. Zonder vooroordelen. Zonder verwachtingen en met twee camera’s stapte hij daarom in 2015 op het vliegtuig. Hij ontmoette verschillende personen, zowel Palestijnen als Israëlische Joden en Arabieren. Hij fotografeerde verschillende kanten van het land: de rijkdom en de schoonheid, maar ook de littekens en de armoede, de historie en het moderne leven, alertheid en vrijheid. Israël heeft hij ervaren als een land waarin hij gastvrij wordt ontvangen en waarin de inwoners gul hun persoonlijke verhalen delen. Het beeld over Israël dat hier heerst, blijkt in werkelijkheid niet zo zwart-wit.

De reis
Vanuit Tel Aviv nam Regensburg de trein naar het noordelijke Haifa. Vandaaruit doorkruiste hij het land met een huurauto. Hij reed door de Golanhoogten en overnachtte bij een Joods-Amerikaans echtpaar in Yavne’el, vlak onder het Meer van Galilea. Hij wandelde door het straatfotogenieke Jeruzalem en kwam bij toeval terecht in ’s werelds meest chassidische wijk, Mea Shearim. In de zuidelijke Negev woestijn vond een onverwachtse en zeer bijzondere ontmoeting plaats. Hij liet zich rondleiden door Sderot, een stadje gelegen tegen de Gazastrook, dat ook wel Rocket City wordt genoemd vanwege de vele raketaanvallen. In Tel Aviv raakte hij in gesprek met een paar kritische Joodse studenten en proefde hij de vrijheid in de metropool. En hij maakte foto’s. Van landschappen, straten en van mensen. Tezamen het beeld van een ontmoeting met Israël.

Bobby Regensburg
Bobby Regensburg is niet als fotograaf opgeleid, maar geboren. Zijn vader en ooms houden zich allemaal bezig met fotografie en zijn opa was persfotograaf in Indonesië. In de familie was er altijd wel iemand met een eigen doka. Daar werd het zaadje geplant wat zou uitgroeien tot de grootste passie van de jonge Regensburg: fotografie. En met name, analoge straatfotografie. Bij straatfotografie begin je met een blanco vel. De uitdaging is om precies op het exacte moment het beeld vast te leggen dat je voor je ziet.

Naast het beeldverslag is in de tentoonstelling ook een video-interview te zien waarin Bobby Regensburg enkele foto’s uitlicht.

Onder andere gepubliceerd op de website van Museumtijdschrift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *