Mijn haar, haar haar

Als ik moet kiezen tussen eten of mijn haar laten knippen, dan kies ik voor eten. Deze keuze maak ik al maanden. Hoe graag ik ook naar de kapper wil; eten is belangrijker. Ondertussen groeit mijn haar steeds langer en langer. Naarmate het langer wordt, wordt het zwaarder en zwaarder. Wassen en borstelen kost steeds meer moeite en het gewicht trekt aan mijn schedelhuid, wat resulteert in nek- of hoofdpijn. Dat krijg je als je gezegend bent met dik, stevig en lang haar. Menig kapper is er jaloers op. Elke keer wanneer ik in de kappersstoel zit, moet ik beschamend toegeven dat ik er niets mee doe, behalve het in een staart dragen. Zonde, vindt de kapper. Dus de laatste keer dat ik er was, speelde de kapper met de gedachte dat ik mijn haar kon doneren. We keken hoeveel er zou overblijven als er 30 cm vanaf zou gaan. Op dat moment vond ik mijn haar te kort; een boblijn zou mijn bolle kop accentueren en dat is niet de bedoeling. De kapper raadde het ook af. Maar nu, nu ik nadenk over wat ik heb en wat ik kan geven, nu heb ik besloten mijn haar bewust te laten groeien. En wanneer het op de juiste lengte is, geef ik een vlecht van 30 cm weg aan iemand die het nodig heeft.

Meteen nadat ik de beslissing had gemaakt, voelde ik me tien keer lichter. Alsof ik bij de kapper was geweest. Nu moedig ik mijn haar aan om te groeien. Niet dat dat veel zin heeft – het haar groeit zoals het groeit -, maar de gedachte geeft mijn mood een boost. Na het besluit werd ik zo vrolijk dat ik stond te zingen en te dansen. Ik weet dat ik iemand kan blij maken met dit haar; het is gezond en nooit geföhnd of geverfd. Het valt mij op dat ik mijn haar nu meer aandacht en liefde geef. Ik wil dat mijn haar mooi is als ik het weggeef. Zoals mensen hun huis opknappen voordat ze het verkopen. Waarom nu pas die aandacht? Dit is ook zoiets wat je voor lief neemt, maar wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ik geniet nog even van mijn haar zolang het er is; straks loop ik rond met een ultrakort staartje. Maar wat ik heb, kan ik delen: mijn haar is jouw haar.